Bestaande 

concepten

betaalbaar én beschikbaar maken 

Wat is de Bouwstroom?

Programma De Bouwstroom is een initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes

Het programma biedt haar leden ondersteuning bij het proces van conceptueel bouwen en vraagbundeling. 

Het NCB werkt met verschillende programma’s aan daadwerkelijke verandering die moeten leiden tot betaalbare woningbouw. 

 

Ieder programma kent een eigen veranderdoel. Het doel van De Bouwstroom is om de al bestaande concepten meer betaalbaar te maken. Dat doen we door projecten te bundelen tot complete bouwstromen.

 

 

Inkopen van bouwstromen

Veel van de beschikbare productiecapaciteit wordt maar beperkt benut omdat projecten los van elkaar worden aanbesteed. De vraag is zo moeilijk uit te lijnen dat fabrieken - of andere delen van de productieorganisatie - niet op volle kracht draaien. De Bouwstroom wil een máximaal gebruik van de bestaande productiecapaciteit bereiken. Zo wordt de productieoutput vergroot en de productiekosten verlaagd. 

 

De deelnemende corporaties bundelen hun projecten tot complete bouwstromen per concept. 

De conceptaanbieder optimaliseert met hun comakers en in samenspraak met de gebundelde corporaties zijn planning tot een gelijkmatige flow. 

Niveaus van vraagbundeling

  1. Start op individueel niveau. De eerste stap begint bij een bewuste keuze in de bestuurskamer van de corporatie. Standaardiseer de vraag met behulp van De Woonstandaard.

  2. Onderzoek de mogelijkheden om intern de vraag te bundelen. Combineer intern meerdere projecten tot één uitvraag om het inkoopvolume te vergroten. Ga flaneren op Conceptenboulevard.nl en vervolgens project-overstijgend inkopen.

  3. De volgende stap is een gezamenlijke uitvraag van meerdere corporaties. Onderzoek de mogelijkheden van externe vraagbundeling. Is het bijvoorbeeld mogelijk om met corporaties uit de regio dezelfde PMC’s in te kopen bij dezelfde bouwers? Zo creëer je samen met de markt een regionale bouwstroom.

In enkele regio’s zijn corporaties al aan de slag om een bouwstroom te starten. Lees de ervaringen en tips van voorlopers in Limburg, Noord-Holland en Friesland in de Brochure: programma De Bouwstroom.

 

Wat doet de bouwstroom?

Brochure programma De Bouwstroom

Vergaderschema 2020 

programma De Bouwstroom is onderdeel van: 

Stichting Netwerk Conceptueel Bouwen

  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle